Tänkte dela med mig ett jätte gott recept på fiskgryta/soppa. Den här grytan är jätte god. Det är den enda soppan som jag tycker om. Receptet finns med i Buffé nr 10 1996. Passar bra både till vardag och fest.
Lysande gul fiskgryta!
4 pers
400 g blandad fisk ex. torskfilé, lax, sej eller hoki
300 g laxfilé
½ purjolök
½ gul lök
1 msk smör
1 vitlöksklyfta
1½ tsk salt
1 tsk timjan
1 tsk basilika
2½ dl torrt vitt vin
1½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
2 dl vatten
1 pkt á 0.5 g saffran
300 g räkor med skal
1 burk á 150 g musslor
1½ tsk tomatpuré
Gör så här:
Tina fisken om den är fryst. Skölj och strimla purjon. Skala och hacka löken.
Smält smöret i en stor gryta eller tjockbottnad kastrull. Fräs löken ett par minuter tills den blivit glansig och genomskinlig. Pressa i vitlök. Rör ner tomatpuré, salt, timjan och basilika. Låt detta fräsa med en kort stund.
Tillsätt vin och buljongtärning. Koka ett par minuter. Rör ner grädde, crème fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
Skär fisken i munsbitar, lägg i grytan och sjud i ytterligare 7 minuter.
Skala räkorna. Tillsätt dem och de avrunna musslorna. Hetta upp och servera genast, gärna med vitlöksmajonnäs och ett varmt bröd.
Tips!
Tips! Vitlöksmajonnäs kan du göra lätt genom att smaksätta 2 dl vanlig majonnäs med 3-4 pressade vitlöksklyftor, 1 tsk to- matpuré 1 tsk vitvinsvinäger, 1 krm salt och lite kajennpeppar. Är ett måste till.
Tänk vad fort veckorna går och dagarna. Är redan helg, jätte skönt.
Har ni ätit några våfflor idag då?
Ha en fin dag och trevlig helg!
Kram Elin
6 kommentarer:
Hej Elin
Så gott! Den måste jag testa.
Jag ska försöka att vara vaken i kväll till "partyt", men, han har startat lite tidigare nu, så jag är nog vaken.
Önskar dej en underbar helg
Kram Maggan
Tack Elin
För att du meddelade, sitter nästan och sover.
Jaa, inte är han att ställa klockan efter, men, det är bra att det inte är nattetid, jag är så trött efter en arbets- vecka.
Kram Maggan
Den ser jättegod ut! Läckert med saffran! tack för receptet!
Ser väldigt gott ut, härligt med den gula färgen.
Kram och trevlig helg
Åsa
Du kan så mycket du Elin, fotografera, laga mat, baka mm.
Ha en härlig helg, Kram Helena
Låter riktigt gott det du presenterar ovan och en riktigt bra bild har du också på läckerheten.
Eftersom jag hittills missat det här med våfflor, kanske det är idé att plocka fram järnet under söndagen.
Ha en fin dag! /SA
Skicka en kommentar