CURRY ÄR NOG det första ord en västerlänning associerar till när man säger indisk mat. Men vad är egentligen curry? En torr kryddblandning, svarar vi väst. En kryddblandning som består av exempelvis chili, kryddnejlika, ingefära, muskot, senapsfrö, koriander och gurkmeja (som ger den gula färgen), svar de som vet lite mer.
MEN CURRY, SOM är en brittisk förvrängning av tamilspråkets kari, kryddig sås, är i Indien i första hand ursprung, det vill säga en stark sås, gryta eller röra. Ris och curry betyder alltså ris med en sås/röra som innehåller grönsaker, fisk eller kött.
FÖR ATT GÖRA begreppsförvirringen större förekommer också curryblad i indisk matlagning. Curryblad är lagerbladsliknande blad från curryträdet, som används som örtkrydda (antingen lägger man hela blad i maten eller så smular sönder dem). De ha en mild smak, som varken påminner om den kryddstarka såsen eller den gula kryddblandningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar