måndag 5 oktober 2009

Krossade drömmar - människohandel i toppfotbollens skugga!

Varje år luras unga afrikanska pojkar till Europa med löfte om fotbollskontrakt. I illegala fotbollsskolor tränas de för att bli sålda till storklubbar i främst Belgien och Frankrike. Handeln med unga fotbollsspelare är big business.

I en nyskriven artikel i The Guardian avslöjas att pojkar så unga som nio år rekryteras till illegala fotbollsakademier. Akademierna är oftas ägda av europeiska toppklubbar och pojkarna lockas dit avspelaragenter med löften om skolgång och husrum. När de har nått en viss ålder, oftas runt 16, skickas de iväg för provspel i någon europeisk klubb. Lyckas spelaren och det blir försäljning innebär detta stora pengar för agenterna. Lyckas spelaren inte kastas han ut på gatan.
- Det är värt att ta hit 1000 pojkar om man lyckas sälja 20, säger Gilles Garnier, före detta ordförande i det franska idrottsministeriet, i ett uttalande på organisationen Play the games hemsida.

"Det är stora pengar
det rör sig om, det
påverkas givetvis
människors moral"

Under det senaste decenniet har hundratals fall av illegal handel med afrikanska fotbollsspelare avslöjats bara i Belgien.

FAKTA spelarhandeln
  • 2006 spelade 204 Afrikaner i 21 Europeiska proffsligor. Flest spelade i Frankrike, 76 stycken. 12 spelade i Sverige.
  • Bara i Frankrike uppskattar men att ca 7 000 afrikanska unga spelare lever som illegala invandrare. Vilket innebär att bara ca 1 % får proffskontrakt.
  • Muscle drain: fenomenet där det främst är redan rika europeiska toppklubbar som tjänar på de afrikanska fotbollstalangerna. Michael Essien, Chelseas stjärna kostade ex. 50 000 euro när han 1999 såldes från moderklubben i Ghana, Liberty Accra, till Bastia i Frankrike. 5 år senare såldes han från Olympique Marsielle till Chelsea för 36 miljoner euro.

Världen/Människohandel

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...