måndag 19 oktober 2009

Barnslaveri!

  • Människor säljs som prostituerade eller slavarbetskraft överallt i världen.
  • Tidigare tvingades de flesta att jobba inom sexindustrin, nu hamnar mer än hälften i annan form av slavarbete.
  • Enligt en färsk människohandelsrapport som FN gjort, baserar sig 80% av fallen på sexuellt utnyttjande. Ca 20% av offren är barn som säljs till tiggare, barnfruar, pornografi och slaveri.

  • Visste du att 50% av all den choklad vi äter görs av barnslavar i tredje världen? Man gör mest kakao och kaffe i Afrika men även i Sydamerika. Barnen blir slagna om de visar tecken på trötthet. De sover i små skjul, jättemånga tillsammans utan sängar. De får inte träffa sina familjer eller gå i skolan, alltså har de absolut ingen framtid!
  • Sköter man sig inte kan man bli bunden och slagen med kedjor! Jag läste om en pojke som hade slagits medvetslös vid ett antal tillfällen.

  • Ska man vara säker på att det inte är barnslavar som gör chokladen du äter ska den vara rättvisemärkt. Det innebär att de som gjorde varan har fått ta pauser, har lön, inte är barnslavar osv. Du är garanterad att barn inte har jobbat sönder sig! KÖP RÄTTVISEMÄRKT.

  • Mattslavar är också ett stort problem. De flesta finns i Pakistan och Indien, båda länderna har skrivit på FN:s barnkonventation som säger att alla barn har rätt till skola och inte ska behöva jobba. Barnen är oftast i skuldslavar.

Låt oss säga att lilla Ishra i Pakistan har en storebror som ska ha bröllop. Eftersom att Ishras familj är så fattig så får familjen låna pengar till festen. Sedan får de jobba som myror för att samla ihop pengar, då får de inte råd till mat och kläder längre. De har hamnat i en ond cirkel. Då får Ishra och hennes småsyskon jobba på mattfabriken i byn. De sitter och knyter mattor hela dagrarna för att kunna betala ut skulden för storebrosans bröllop. Senare blir hennes mamma sjuk. Hon måste ha medicin för att bli frisk, de lånar ännu mera pengar och Ishra får slita ännu mer i fabriken. Hon får knappt tid att äta eller sova, allra minst leka.

  • Det finns inte bara mattslavar, utan barn som jobbar på färgfabriker och blandar till färger och får in farliga kemikalier i sig, de får tuberkulos och andra farliga sjukdomar och dör mycket tidigt. Detta borde man inte tillåta! Barn ska inte arbeta utan gå i skolan.

Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...