måndag 31 augusti 2009

Gift i 24 år!

Igår var det mammas och pappas bröllopsdag. De har vait gifta nu i 24 år. Tänk vad tiden går fort. Vi åkte till en golfbana och käkade lite mat.

Vi åkte ner till stugan på morgonen och klippte gräset. Jag packade med mig lite mera saker till mitt rum. En spegel satt vi upp på toaletten så att jag kan se hela mig.

På kvällen satt jag, Erika, Åse och några till och tittade på sista delen av Sagan om Ringen. Vi såg inte färdigt hela filmen. Skulle sluta kl. 01:10 tror jag.

Idag har det börjat en ny tjej i våran grupp. Jätte trevlig verkar hon vara. Satt och pratade lite under fikat nu på morgonen.

Nu märker man att resan närmar sig. Ska börja söka visum och sådant. Fast jag måste skaffa pass först. Det tar ju en vecka innan man får det. Ska även höra med Nygård hemma om vilka sprutor som jag måste ta nu inför resan. Det blir mycket på en och samma gång nu.


Nu så ska vi ta reda på och skriva om en världs konflikt. Vad ska man välja mellan tro. Det pågår tydligen 32 konflikter i världen idag.

Jag får väl fortsätta nu och söka bland alla konflikter.

Kram

lördag 29 augusti 2009

Home sweet home!

Kom hem till B-fors igår efter en lång bussresa från Ljungskile. Råkade hamna bakom ett par 15 åringar som bara satt och var otrevliga och svärde mot varandra och bara satt och masade hela vägen från Uddevalla till Högsäter. Var så glad när de gick av bussen, det blev väldigt lungt och skönt kan jag säga.

Det var lite skönt att komma hem. Mamma hade gjort grillspett, mums. Har varit ganska så förskyld och haft ont i halsen den här veckan. Nu börjar det gå mot bättrings vägar, hoppas att det går över till måndag.

I torsdag följde jag och Tove med Åsa (går i min grupp) hem och red för första gången på Islandshästar. Det var skit roligt. Fick lite träningsverk i magen och låren. Spännde mig ganska så mycket eftersom stigbyglarna var lite för långa och för att jag inte skulle ramla av hästen, det var lite skumpigt. Jag ska följa med Åsa ut och rida någon mera gång om jag får.

Idag har jag fikat med Julia och Anders. Vi tog även en sväng till Maritzaboden men de hade semesterstängt, men det stog inte hur länge.. lite synd. Tog även en sväng ut till Anki och Bengt och hälsade på dem. Fick med mig hem odlade tomater och slanggurka. På vägen hem mellan landade jag hos Maya och fikade med hennes kille, mamma och pappa som också hälsade på. Vi spelade spel tillsammans. Det var jätte kul.

Imorgon åker jag ner till Stugan och hämtar lite saker och så kör mamma och pappa mig till skolan. Då slipper jag att betala för tågbiljett, ganska så skönt att slippa det.

Nu får jag gå och packa ner mina ny tvättade kläder och allt annat som ska med till Ljungskile.

Kram

måndag 24 augusti 2009

Våran preliminära Indienresa!

Idag har vi fått ännu mera information. Vi har även fått den preliminär planering för våran Indienresa. Det var många ställen som vi ska hinna med och så vill man ju se så mycket som möjligt. Vi åker den 25/10 - 15/11

Vi är i Kolkata (Calcutta) 26/10 - 31/10
Där kommer vi att besöka:
  • Ankur Kala - kvinnocenter för ensamförsörjare eller unga kvinnor med undervisning och träning i någon av följande: sömnad, batik, matlagning, konservering, catering. Dessutom träning i vardagsekonomi, läsning och skrivning.
  • Sanlaap - arbete mot human trafficking på olika sätt t.ex. internathem med stöd till utsatta flickor (under 18 år fritagna från brodeller eller döttrar till prosituerade), dagis för barn till prosituerade, opinionsarbete, lobbying...
  • Lutheran World Service, Kolkata - arbete i slumområden. Medverkar i organisering av självhjälpsprojekt i samarbete med kvartersråd. Fyra huvudområden för arbetet: Capacity building, Education, Health och Income generating projects.

Morgonmässa i Moder Teresas Motherhouse

Nirmal Hirday - Moder Teresas hem för svårt sjuka och döende

Kalitempelt vid Kali Ghat ligger intill Nirmal Hirday

Jagrit Vihara 1/11 - 3/11

Byutvecklingscenter i Jharkhand, en av de fattigaste delstaterna i Indien med en stor andel Adivasi-befolkning (tribal pepole). Samtal om landsbygdsutveckling, besök i by.

Varanasi 4/11 - 6/11

Soluppgång över Ganges från flodbåt

Vandra i gränderna i denna mycket gamla stad, helig för hinduerna.

ev. besök i Shivatempel

ev. besök i Sarnath - buddistiskt tempelområde

ev. besök på Kiran - skola utanför stan för handikappade och icke handikappande barn

Ragakonsert

Shanti Niwas 7/11 -10/11

Besök på olika platser där IM har arbetat bland exiltibetaner.

Besök i Mussourie på 2000 meters höjd med utsikt över Himalya i klart väder.

Besök i buddistiska tempel.

New Delhi 10/11 - 15/11

Child Trust - brett arbete för bättre villkor för barn, bl.a. center för rehbilitering av fritagna barnslavar, opionsarbete, lobbying...

Asha Deep Foundation - arbete bland kvinnor i slummen, internat för f.d. gatubarn, skolor, drop-in center för barn till människor som arbetar på soptippen. Stöds av IM.

Ev. Sahara House - rehablitering av drogmissbrukare

Besök på Gandhis minnesplatser och museum.

Övrigt: Sikh Temple, Bahai Temple, Jama Masjid (Indiens största moské), egna idéer...

Torsdag 12/11 - heldag i Agra med besök på Taj Mahal och Red Fort.

Det kommer att bli 3 fullspäckande veckor. Det är nog tur att vi är lediga veckan efter vi kommer hem för att smälta alla intrycken.

Har skrivit ut Packningslista för Indienresan,både handbagage och ryggsäck. Resetips,Vaccinationer och en liten Hindi ordlista.

För varje vecka har vi Hindi ord. Denna veckan var det:

Namaste = goddag/ adjö

Dhanyawad = tack

1 = ek 2 = do 3 = tin

Kram Elin

"Indien i fokus"

Igår var pappa här och hälsade på mig. Det var jätte roligt att få träffa honom. Vi tog oss en sväng till IKEA Göteborg. Handlade lite muggar, glas, blomma, en matta, en badrumsmatta och en pläd. Nu ser det lite trevligare ut på rummet.

På kvällen träffade jag en tjej som bor i min korridor som kom från Karlstad, det var lite kul. Så jag, Erika och Åse som hon hette satt och tittade på två filmer och drack en massa te.

Det flyttade in väldigt mycket folk i huset igår. Nu är vårat hus fullt med folk. Man kommer ju inte ihåg vad alla heter. Men det värsta är att det börjar lukta cigarett rök i hela korridoren och så spelar de hög dunka dunka musik sent på natten och tidigt som bara den på f morgonen. Man år nog bara komma in det hela och det lär bli så hela hösten.


Idag så börjar vårat första tema som är "Indien i fokus". Det ska bli spännande och se vad det är för något. det får jag reda på om 30 minuter.
Det börjar även en ny i våran klass som heter Henri. Undrar hur han ser ut. Det ska bli spännande.


Nu får jag gå och ta på mig mina kläder och så får jag käka lite frukost innan jag börjar.


Tänker jätte mycket på er alla!


Kram

söndag 23 augusti 2009

Ulvön!

I onsdags gick vi till Ulvön. Det var en bit att gå. ryggsäcken var ganska så tung men fick spänna åt den mera så att den satt riktigt fast vi höfterna. Vi lagade lite lunch när vi kom och sedan hade vi gemensam samling. Vi lekte några lekar för att lära känna varandra ännu mera och så fick vi titta varandra riktigt noga i ögonen. Vi fick även 5 st vita A4 papper som vi skulle rita av varandra utan att titta på pappret. Sen fick vi skriva namnet under ansiktet på personen som vi hade ritat av. Det blev väldigt roliga teckningar kan jag säga.

På eftermiddagen spelade vi även lite kub, och gjorde lite lekar. Vi grillade även på eftermiddagen. Det bestog utav:
  • tjocka korvar med olika starka smaker
  • majs kolvar
  • lök
  • champinjoner
  • zucchini
  • och kokt potatis.
Det var hur mumsigt som helst.

På kvällen hade vi kollage kväll. Där fick vi lära känna varandra ännu mera.
Vi avslutade kvällen med 2 sånger.


På torsdagen hade vi föreläsning av Stefan Edman om himmel och hav. Han berättade om Ulvön, Ljungskile, varg flocken som har 6 valpar inte så långt ifrån skolan som jag fattade det, Tjörn och lite om Orust.

Vi grillade korv till lunch och satt ute på gräset och pratade, vi solade även lite på våran fritid.
Jag och några gick till blomsterträdgård och fikade även lite. Jätte mysigt ställe var det.
Ska dra med mamma och pappa dit nästa sommar.

På kvällen hade Kajsa och Eva (lärare) fixat "Indien kväll". Det var riktigt spännande. De hade lagt upp massor av saker som kom ifrån Indien på golvet och klätt väggarna med Indiska långa tyger som var utav silke.


På fredagen så städade vi ur stugorna innan 9 tiden. Vi hade smling igen och gäst var Inger Dejke, hon hade föreläsning om "Om Ljungskile förr och nu". Det var riktigt spännade, berättade historier om Ulvön och Ljungskile.

Inger Dejke var med och startade Världens kurs 1992. Hon har vait i indien 18 ggr, både med Världens kurs och som pensionär med sin man.

Det regnade spö i backen på fredag så vi fick åka bil med Kajsa tillbaka till skolan. Det var väldigt snällt. Jag och några åkte första gruppen med alla våra stora ryggsäckar. Full bil kan jag säga.


På eftermiddagen gick jag och Erika ner till Centrum. Hade slutat regnat vi kl. 14
Jag köpte en vanilj dofft påse så det lukat lite gott på mitt rum och så beställde vi pizza på en restaurang. Satt och små pratade lite.


Jag stannade även kavr på skolan under helgen. Man behöver ju inte åka hem det första heller. Fast typ alla i klassen gjorde det. Vi blev 3 st kvar från Världens kurs.

Igår / lördag så tog jag och Erika tåget till Göteborg och shoppade lite.
stannade och käkade frukost på Sweet Coffe Bar i Göteborg. Fick en riktigt stor lyx frukost.

Den bestog av:
  • flingor
  • yoghurt
  • saft och juice
  • 4 sorters påläggs skinka
  • solrosfrön
  • pumpakärnor
  • valnötter
  • russing
  • + 3 skålar till som jag inte riktigt vet vad det var i
  • ost
  • sallad
  • tomat
  • gurka
  • färska jordgubar, smakade underbart
  • melon
  • 3 sorters nybakta ljummna bröd
  • kaffe eller te
  • kladdkaka till efterrätt på det stora buffe bordet
Man blev verkligen mätt kan jag säga. Man stog sig länge på den frukosten.

Jag fick tag på en jacka på rean för 100 kr, örhängen, 2 tunnikor och ett par jätte mjuka slappar byxor.


Idag ska pappa komma hit och hälsa på mig. Han har varit ner på kusten i helgen. Det ska bli kul att träffa honom. Mamma jobbar så hon kommer inte med.

Nu får jag jag göra mig iordning innan pappa kommer och göra iordning min frukost som jag inte har käkat ännu. Är jätte hungrig.


Kram så länge!

onsdag 19 augusti 2009

Här kommer lite bilder!

Nu är det snart dags att bege sig av till Ulvön. Det ska bli kul. Har packat. Ryggsäcken var tung innan jag la i mina saker, nu är den ännu värre.

Bilder:

(dit ska vi vandra, där man ser en liten bro)

(mitt rum)

(våran utsikt)

(mitt collage)

(min frukt skål på rummet)

(vårat lilla kök)

(vårat vardagsrum och där man kan käka mat och titta på TV)


Kommer hem på fredag igen. Bloggar då!

Kram så länge

tisdag 18 augusti 2009

Uppdatering!

Nu har det gått två dagar på Världens kurs. Det har gått som en raketfart. Igår så hade vi samling och fick lära känna varandra lite och presentera varandra. Det var riktigt spänt på morgonen. Vi kommer att bli världens bästa grupp tror jag och ha en väldigt bra sammanhållning.

Vi fick väldigt mycket information igår men ändå lite. Vi blev uppdelade i fyra små grupper med 3 personer. Så vi hade en egen rund vandring bland alla små och stora husen med hjälp utav en karta.

Det var väldigt kul igår eftermiddag. Nu är jag inte ensam i huset längre. Anton flyttade in i rummet bredvid mej. Vi tog en sväng och kollade in hur huset så ut och om det var många rum.
Satt och tittade på tv och små pratade.

Anton följde även med mig i morse på frukosten som börjar 07:30 - 08:30
Det blir en tidig frukost. Fick en riktig hotell frukost verkligen. Ljumna bröd, ägg, massor av pålägg, olika sorters flingor med tillbehör tex. nötter, torkad banan, torkad plommon m.m.

Idag så har vi fått en rund vandring på biblioteket och i Datasalen för att få First Class. Det blir nog bra. Sen så har vi gjort collage om oss själva. Blev riktigt nöjd faktiskt. Det var svårt innan man kom på något om sig själv.

Vi har även suttit hela klassen och diskuterat och bestämt vad vi ska dra med oss för mat till Ulvön imorgon. Jag kan bara säga att våran kundvagn var överfull med matvaror för 12 personer 3 dagar och 2 nätter. Men det blev inte så farligt när vi räkande ut att det kostade 123:50 kr/pers. och så får vi tillbaka varje person 105 kr utav köket för att vi inte äter mat på skolan på 3 dagar.


Har suttit och läst i Världens kurs tidning som varje årsklass gör när de kommer hem ifrån Indien. Jag kan verkligen säga att det är hemska saker som står i tidningen som de har sett och fått uppleva. Ex. ett par tjejer var ut och gick så hörde att barn skrek i en gränd, så de blev ju jätte nyfikna vad som hände där. Det visade sig att vuxna personer bandfast barnen i varandra och sedan drog både armar och benen ur led så att de skulle kunna tigga pengar på gatan. Det är ju hur hemsk som helst och man fattar inte hur de kan göra så.

Det är även SJUKT att det finns över 250 miljoner barnslavar i världen idag. Varav 60 miljoner i Indien. (2001) Det har säkert dubblats sig mycket på 8 år.

På ett barnhem som de har besökt visade det sig att personalen straffar barnen för att de skriker eller inte gör som de säger. Antingen blir barnen slagna eller så knyter de fast dem i varandra. Det gör de för att barnen ska "hålla sig lugna" och för att personalen ska veta var de har barnen. Barnen binds med trasor som för några minuter sedan användes till att torka urin med.

Man blir ju bara gråtfärdig när man läser om sånt hära. Men det är ju det som vi kommer att stöta på under resan till Indien.

Nu så ska jag gå och packa min stora ryggsäck som vi ska ha imorgon för att vi ska vandra till Ulvön. Det blir spännande. Sen så ska jag krypa mig till kojs. Det värsta är att det är SVIN kallt på mitt rum. 15-17 grader kan jag tippa på. Hoppas att vaktmästaren kommer imorgon eller under de dagarna som jag är borta och fixar elementet åt mig.

Kram så länge och god natt!

söndag 16 augusti 2009

Anlänt till Ljungskiles folkhögskola!

Idag har vi kört ner till Ljungskiles folkhögskola. Fick mitt rum på mellanplan i Kamratgården. Har packat upp alla mina saker och börjar se golvet igen. Jag är ensam i mitt hus än så länge. Har sett en tjej som jag tyckte känna igen som bor i huset bredvid. Det kommer flera imorgon kan jag tänka mig när kursen börjar.

Vi tog även en sväng till Torp och köpte en väldig stor ryggsäck (55), ett nytt täcke, lite mat och frukt. Fick även tag på en vit morgonrock för 50 kr. Ingen dåligt köp om man tittade på den som låg bredvid för ca 500 kr.

Ska lägga upp lite bilder imorgon eller i veckan när jag har fått i ordning.

Nu är den stora frågan, vad ska jag göra resten utav kvällen? Jag hittar nog på något skulle jag tro. Hade det inte blåst orkanvindar så hade jag gått ut en sväng. Det blåser så mycket att det knakar i hela huset. Det är ingen litet hus jag bor på, 3 våningar.
Jag får ta en liten rund vandring i huset och se hur det ser ut.

kram

lördag 15 augusti 2009

Packar!

Nu håller jag på att packa för fullt. Det är mycket man ska ha med sig när man flyttar. Jag har säkert glömt massor av saker fast jag har skrivit två A4 sidor som jag ska ha med mig.

På måndag börjar jag kl. 11:00 så jag får lite sovmorgon, det är ju skönt. Börjar de andra dagarna kl. 08:30 - 16:50 långa dagar blir det. Men det kommer att bli kul. Jag längtar riktigt mycket.

På onsdag så ska hela gruppen vandra till Ulvön, ska sova över där tills fredag. Där ska vi studera hav och kust och dess växt- och djurliv, att njuta av naturen och kanske bada i mareld på natten. Vi ska även lära känna varandra. På fredag är det att vandra hem igen och sedan ta bussen till Bengtsfors eller till Grebbestad, beror på vart mamma och pappa är någonstans.

Varje vecka kommer vi att ha ett tema. Så andra veckan kommer vi att studera och ha temat "Indien i fokus".

Nu får jag fortsätta att packa så vi kan dra oss ner till stugan och packa ner resten av kläderna och lite smått och gott som jag ska ha med mig.

Jag ska försöka att skriva så mycket som möjligt på bloggen och även lägga ut bilder. Jag hoppas att jag har tillgång till Internet bara.

Kram

torsdag 6 augusti 2009

Sol!

Vaknar ännu en morgon med fint soligt väder. Hoppas att det hänger i hela dagen. Igår var det jätte varmt och skönt ute. Satt och solade lite under lunchen.

Birgitta var nere och hälsade på oss igår. Vi åkte in till Havstensund och köpte färska räkor utav fiskebåten. Det var helt ljuvligt gått.

Tog även en liten sväng i Silverknappen ( smyckes affär), blev helt kär i en ring där, jag frågade vad priset var på den, kunde knappt tro mina öron när hon sa 33 000 kr. Var tvungen att fråga mamma i bilen om hon verkligen sa 33 ooo kr eller om hon skämtade med mig. Det visade sig att det stämde. Det ju bara att gå vidare till nästa glasbås och titta på de ringarna som jag har köpt för ett par år sedan. Det var inte så billiga de heller nu. Tänkte köpa en guldring men det har jag nog inte råd med nu. Den låg över 1000 kr nu. Det låg under 1000 kr förra året. Ångrar att jag inte köpte förra året.

Nu får jag ta och skynda mig att äta upp min frukost och bege mig bort till Panget. Jobbar kl. 10-17 eller lite över 17:00

Kram

tisdag 4 augusti 2009

Gäddpaté!

Igår åkte jag ut till Anki och Bengt en sväng på kvällen. Hon hade fått en gädda utav en granne . Så vi provade att göra en paté av gäddan. Det var VÄLDIGT mycket ben i gäddan och de satt som berget. Patén blev faktiskt god, fast det smakade inte så mycket. Så det var första gången igår som jag käkade gädda.

Håller på att ringa för fullt nu på morgonen om vaccination. Det är inte lätt när man inte får tag på dem när telefon numret inte finns som de säger i växeln. Men det är ju bara de att det är deras nummer. Det står ju på Eniro och telefonkatalogen. Något skumt är det.

Mamma och jag ska snart dra oss ner till stugan. Jag ska äta frukost och klä på mig, sen bär det av.
Jobbar kväll idag. Det blir ett långt pass. Hoppas att det är någorlunda bokat.


Kram

måndag 3 augusti 2009

Är det någon som är intresserad av att resa till Indien?

Fick just reda på att det var 13 personer som har kommit in på Världens kurs med Indienresa. De vill gärna att flera ska söka. Det finns 19 eller 20 platser totalt. Kursen pågår 17 augusti – 18 december 2009.

Är du intresserad av att veta detta:

  • Varför ökar klyftan mellan fattiga och rika?
  • Globalisering för vem?
  • Vad är rättvis handel?
  • Har du regnskog i din trädgård?
  • Varför terrorism?

Detta är exempel på frågor som vi söker svar på under kursen.


Kursen vänder sig till dig …

  • som har intresse för internationella frågor,
  • som vill få förståelse för människors förhållanden i Syd,
  • som vill studera, resa och sedan informera,
  • som vill få kunskaper om samband och strukturer i världen.


Gå i så fall in på den här adressen och läs mera om kursen.

http://www.ljungskile.fhsk.se/vk/vk.shtml


Eller hör av dig till:

Kajsa Perneman som är kursledare för mera information
epost: kajsa.perneman.lju@folkbildning.net

Fint väder igår!

Igår var det fint väder och det var även varmt ute. Det har man längtat efter länge nu.
Igår spelade jag, Julia, Anders och Lisa kub i Djupviken. Julia hade fixat rabarberpaj som vi tog till fika och sedan åkte vi och köpte pizza och satte oss nere med vattnet och käkade. Det var jätte mysigt.


Käkade även lite kantareller som mamma hade rensat. Jätte gott var det.
Tog även en sväng bort till farmor och farfar på kvällen och gjorde dem sällskap. De kokade svartvinbärs marmelad. Det luktade så gott så.

Ikväll drar jag ner till stugan igen. Får se om jag får med mig mamma ner.
Jobbar som vanligt tisdag kväll, ons-, tors- och lördag dagtid.


Fick även se att det är 2 veckor nu kvar tills jag börjar i Ljungskile. Spännande som bara den. Längtar som bara den nu.

kram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...